Samen sterk: public affairs en SOM voor transities

Afgelopen weekend gingen we met Publyon NL en Publyon SOM op een bijzonder bedrijfsuitje: naar een pub in Lyon. Ja: je moet wat over hebben voor een woordgrap! Maar dit avontuur laat zien waar wij voor staan: samenwerking en synergie. Niet alleen door de pittoreske straatjes van Lyon, maar ook bij veel opdrachtgevers trekken we samen op. Want als je politiek en maatschappelijk draagvlak wil vergroten voor transities, heb je zowel public affairs als omgevingsmanagement nodig. Of het nu gaat om duurzame energie, mobiliteit, technologie of sociale veranderingen. Waarom dat zo belangrijk is? Laten we dat eens bekijken.

Het begint bij de politiek

Public affairs richt zich op het beïnvloeden van politieke besluitvorming. Bij de Europese Unie en in Den Haag. Onze public affairs collega’s zorgen ervoor dat ieders stem gehoord wordt in besluitvorming. Van bedrijven tot maatschappelijke organisaties en van kennisinstellingen tot uitvoeringsorganisaties. En: de mensen waar het uiteindelijk om gaat. Door ervoor te zorgen dat deze stemmen worden meegenomen, leggen we eens stevig fundament voor beleid dat daadwerkelijk kan slagen.

Neem het voorbeeld van de energietransitie. Beleidsmakers moeten rekening houden met de belangen van zowel bedrijven die willen investeren in duurzame technologieën, als inwoners die zich zorgen maken over de impact op hun buurt, de organisaties die de natuur willen beschermen, en.. Oké, het punt is duidelijk en de lijst is lang. Onze public affairs-experts doorgronden al deze belangen, leggen verbindingen en dragen oplossingen aan voor de politieke besluitvorming.

En gaat dan naar de praktijk

Daarna komen de omgevingsmanagers in beeld. We slaan de brug van beleid naar de praktijk. Het behalen van klimaatdoelstellingen vereist niet allen goede plannen vanuit Den Haag, maar ook lokaal draagvlak. Denk aan de bouw van windturbines of zonneparken. Of de ontwikkeling van een groene waterstofketen. Op papier klinkt het fantastisch, maar wanneer de plannen in jouw achtertuin werkelijkheid worden, zorgt dat voor weerstand. Dan botsen de belangen, en hard ook.

Onze omgevingsmanagers hebben oog voor deze lokale dynamiek. We begrijpen de emoties en belangen die spelen. We zorgen ervoor dat iedereen stem gehoord is. Maar gaan het conflict en moeilijke keuzes niet uit de weg. Want dat is ervoor nodig om transities te laten slagen.

We gaan hand in hand

De bereidwilligheid om mee te werken aan de transities groeit wanneer mensen het gevoel hebben dat hun belangen serieus genomen zijn in besluitvorming. De politieke wil om moeilijke keuzes te maken vergroot wanneer politici zien dat hun keuzes steun hebben in de samenleving. Het zijn dus communicerende vaten: politiek en draagvlak gaan hand in hand. En onze collega’s ook.