Energiepark Pottendijk geopend

Deze week is Energiepark Pottendijk van Shell in Emmen geopend!

Het was een enorme eer én uitdaging om vanuit Publyon SOM bij te dragen aan dit project. Onze collega Isabelle blikt terug op deze bijzondere mijlpaal in het project.

Ik begon als omgevingsmanager namens Shell aan dit project in 2021, nadat Shell het project van de vorige lokale eigenaar had overgenomen. Het was een uitdagende klus. Het gaat namelijk om 14 windturbines en een zonnepark van 50 hectare. Een grote impact op de omgeving, waar mensen niet per definitie op zaten te wachten. Hoe betrek je de omgeving op zo’n manier dat ze kunnen leven met de komst van het Energiepark, terwijl ze je nog steeds liever kwijt dan rijk zijn?

Want ja, het Energiepark levert een grote bijdrage aan de energietransitiedoelstellingen van de Gemeente Emmen. De elektriciteit die het park oplevert staat gelijk aan grofweg 1⁄3 van het elektriciteitsverbruik van bedrijven en huishoudens in Emmen. Maar laten we eerlijk zijn, als bewoner die uitkijkt op het park heb je niet veel aan die boodschap.

Ik heb er onwijs veel bewondering voor hoe een aantal bewoners, verenigd in het Gebiedsplatform, er al jarenlang veel energie in steekt om tot goede afspraken te komen. Niet alleen met Shell, maar ook met de gemeente en de vorige eigenaren van het project. En dat terwijl bewoners vaak de enigen zijn die er niét voor betaald krijgen om aan die gesprekstafel zitten, maar er wél elke dag op uit kijken.

Het is gelukt om samen tot afspraken te komen. Over het voorkomen van overlast en over hoe de omgeving kan meeprofiteren. Bewoners waren bijvoorbeeld bezorgd over geluidsoverlast. Daarom loopt er een aanvullend geluidsonderzoek, waar óók laagfrequent geluid wordt meegenomen. En Shell draagt financieel flink bij aan het Zon- en Windfonds, in totaal meer dan 2 miljoen gedurende de levensduur van het park. Onder leiding van Rob Rietveld, die een enorme steun is geweest voor de bewoners de afgelopen jaren, worden afspraken gemaakt over hoe het fonds besteed gaat worden. Ik hoop dat er mooie initiatieven door mogelijk worden.

Ons werk als omgevingsmanager stopt niet bij de opening van het park. Alsnog staat er een team klaar om snel vragen te kunnen beantwoorden en contact te onderhouden met de omgeving: Alex Panhuizen, Esli Savan Konink en Tiemen van Tuinen.

Bedankt Shell dat we mogen meewerken aan dit park en gefeliciteerd met jullie eerste windmolens op Nederlandse bodem!